boost brothers

Verbeter Je Interne Linkstructuur: direct hoger ranken in Google!

Geschreven Door:
boost-brothers
januari 5, 2024

On-Page SEO

In dit informatieve artikel duiken we dieper in de wereld van interne linkstructuur en hoe je deze strategisch kunt optimaliseren voor een betere website-ervaring en zoekmachineprestaties. We nemen je mee op een reis door de essentie van interne linkbuilding, waarbij we belangrijke inzichten delen om je te helpen je interne linkstructuur te versterken. Lees verder om te ontdekken waarom dit een cruciaal aspect van je online aanwezigheid is en hoe je het op een slimme manier kunt aanpakken.

Wat Is Interne Linkstructuur?

Laten we beginnen met de basis. Wat is interne linkstructuur eigenlijk? In eenvoudige bewoordingen verwijst het naar de manier waarop de pagina's binnen je website met elkaar verbonden zijn. Met andere woorden, het is het web van links dat je bezoekers van de ene pagina naar de andere leidt, allemaal binnen jouw eigen domein.

Waarom Is Interne Linkstructuur Belangrijk?

Waarom zou je je druk maken over hoe je pagina's intern met elkaar verbindt? Het antwoord is simpel: het heeft een enorme invloed op zowel de gebruikerservaring als je positie in zoekmachines zoals Google. Laten we eens kijken waarom het zo belangrijk is:

 1. Betere Gebruikerservaring: Een goed doordachte interne linkstructuur helpt bezoekers om gemakkelijk door je website te navigeren. Het maakt het vinden van relevante informatie eenvoudiger en zorgt voor een positieve gebruikerservaring.
 2. SEO Voordelen: Zoekmachines zoals Google gebruiken interne links om je website te crawlen en te begrijpen waar je inhoud over gaat. Als je dit goed doet, kan het je helpen hoger te ranken in de zoekresultaten.
 3. Content Hiërarchie: Interne links helpen bij het bepalen van de hiërarchie van je content. Je kunt aangeven welke pagina's het belangrijkst zijn en welke meer gerelateerd zijn aan specifieke onderwerpen.
 4. Verhoogde Pagina Autoriteit: Door interne links naar belangrijke pagina's op te nemen, stroomt er autoriteit (link juice) naar die pagina's, waardoor ze sterker worden in de ogen van zoekmachines.
 5. Verlaagde Bounce Rate: Een effectieve interne linkstructuur kan de bounce rate verlagen, omdat bezoekers gemakkelijker andere waardevolle pagina's kunnen vinden om te verkennen.

Hoe Creëer Je een Effectieve Interne Linkstructuur?

In de onderstaande video legt onze partner van Ahrefs haarfijn uit hoe je hoger scoort in Google door middel van internal linking.

Nu je begrijpt waarom interne linkstructuur belangrijk is, laten we eens kijken naar enkele praktische stappen om een effectieve structuur te creëren:

 1. Audit Je Huidige Links: Begin met een grondige audit van je bestaande interne links. Identificeer zwakke punten en kansen voor verbetering.
 2. Definieer Je Belangrijkste Pagina's: Bepaal welke pagina's op je website de belangrijkste zijn. Dit kunnen je kernproducten, belangrijke blogposts of landingspagina's zijn.
 3. Gebruik Descriptieve Anchor Teksten: Wanneer je interne links plaatst, gebruik dan beschrijvende anchor teksten die de inhoud van de doelpagina weerspiegelen. Vermijd generieke teksten zoals "klik hier."
 4. Natuurlijkheid Is Belangrijk: Zorg ervoor dat je interne links op een natuurlijke en zinvolle manier worden geplaatst. Overdrijf het niet, en plaats links alleen waar ze relevant zijn.
 5. Mobiele Vriendelijkheid: Vergeet niet om je interne linkstructuur te optimaliseren voor mobiele gebruikers, aangezien steeds meer mensen mobiele apparaten gebruiken om websites te bezoeken.
 6. Monitoring en Aanpassing: Houd de prestaties van je interne linkstructuur in de gaten en pas deze aan wanneer dat nodig is. Het optimaliseren van interne links is een voortdurend proces.

Het Kiezen van de Juiste Anchor Tekst

Een ander cruciaal aspect van interne links is de anchor tekst. Dit is de tekst die wordt gebruikt om de link weer te geven en die door gebruikers wordt aangeklikt. Het kiezen van de juiste anchor tekst kan een groot verschil maken.

Waarom is Anchor Tekst Belangrijk?

Anchor tekst is belangrijk omdat het:

 • Zoekmachines helpt begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Het geeft context aan de link.
 • Gebruikers informeert over wat ze kunnen verwachten. Het verbetert de gebruikerservaring.
 • Keywords kan bevatten voor SEO-optimalisatie. Het kan helpen bij het rangschikken voor specifieke zoekwoorden.

Hoe Kies je de Juiste Anchor Tekst?

Bij het kiezen van de juiste anchor tekst, overweeg het volgende:

 • Houd het relevant: Zorg ervoor dat de anchor tekst relevant is voor de gelinkte pagina.
 • Wees beschrijvend: Gebruik beschrijvende tekst die de inhoud van de gelinkte pagina samenvat.
 • Vermijd over-optimalisatie: Wees voorzichtig met het gebruik van exacte zoekwoorden als anchor tekst om over-optimalisatie te voorkomen.

Conclusie

Een goed doordachte interne linkstructuur is een essentieel element van zowel een geweldige gebruikerservaring als een sterke SEO-strategie. Door de tijd te nemen om je interne links te optimaliseren, kun je je websitebezoekers beter van dienst zijn en je positie in zoekmachines verbeteren. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt in de vorm van tevreden bezoekers en betere zichtbaarheid online. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en verbeter je interne linkstructuur vandaag nog!

Over de auteur

Hallo, ik ben Stan Vreuls, de oprichter van Boost Brothers online marketing. Sinds 2015 ben ik actief in de online marketingwereld. Mijn passie voor dit vak heeft me gedreven om te blijven leren en resultaatgericht te zijn. Ik ben gespecialiseerd in SEO en streef ernaar om meetbare resultaten te behalen voor mijn klanten. Mijn aanpak is analytisch en klantgericht. Ik geloof sterk in de kracht van online marketing om bedrijven te laten groeien en zich te onderscheiden. 

Laten we samenwerken aan jouw online succes!
Vraag gratis marketingscan aan!
boost brothers

Contact

Stan Vreuls
Molenbeekstraat 12D
6131 EG Sittard
info@boost-brothers.nl
06 25584715
KVK: 85191388
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram