boost brothers

Wat zijn permalinks?

Geschreven Door:
boost-brothers
januari 13, 2024

Permalinks, oftewel permanente links, zijn URL's die stabiel blijven over tijd en niet veranderen. Ze bevatten meestal beschrijvende tekst die eenvoudig te begrijpen is voor gebruikers, wat bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast zijn permalinks waardevol voor zoekmachineoptimalisatie, omdat ze consistentie bieden in hoe een webpagina wordt geïdentificeerd en gevonden. De meeste blogplatformen en contentmanagementsystemen maken gebruik van deze vorm van koppelingen.

Definitie van Permalinks

Aan het begin van het internet bestond alle content uit statische pagina's, waarbij een hyperlink simpelweg naar een bestand verwees. Met de komst van dynamisch gegenereerde pagina's werden deze koppelingen complexer. Rond het begin van dit millenium, ontstond er op het populaire Blogger-platform een discussie over het gebruik van permanente links, wat leidde tot de ontwikkeling van permalinks. Permalinks zijn in essentie een moderne variant van de traditionele manier om URL's voor statische pagina's te creëren, maar dan binnen systemen die gedreven worden door Content Management Systemen (CMS'en) en databases. De standaard gegenereerde URL's in deze systemen kunnen vaak complex en onleesbaar zijn voor gebruikers. Dit maakt het optimaliseren van permalinks voor zoekmachines een belangrijk aandachtspunt.

Permalinks en Hun Rol voor Zoekmachines

Om zoekmachines direct naar de permanente link (permalink) te leiden in plaats van naar een complexe URL, kan specifieke HTML-codering worden ingezet. Permalinks bevatten doorgaans een tekst die makkelijk te begrijpen is, maar het is ook mogelijk om unieke tekens te integreren. Afhankelijk van het specifieke platform of de website kunnen deze tekens variëren, met het '#' symbool als een veelgebruikt speciaal karakter in permalinks.

Deze permanente links zijn ontworpen om zowel door mensen als door zoekmachines makkelijk leesbaar te zijn. Ze bieden een constante en duidelijke verwijzing binnen dynamische content-genererende systemen zoals Content Management Systemen, wat ze bijzonder waardevol maakt voor gestructureerde navigatie en zoekmachineoptimalisatie.

De functie van permalinks

Permalinks zijn cruciaal voor de indexatie van webpagina's in zoekmachines zoals Google. Dit maakt het voor mensen die aan het zoeken zijn gemakkelijker om de juiste pagina’s snel te vinden, wat kan leiden tot meer bezoekers op jouw site. Een correcte instelling van je permalinks verbetert de zichtbaarheid van je website doordat het zoekmachines ondersteunt bij het nauwkeurig indexeren van je berichten en pagina's.

Veelgestelde vragen

Hoe pas ik een permalink aan in WordPress?

Als je de structuur van je permalinks wilt veranderen in WordPress moet je het volgende doen:

Stap 1: Navigeer in je WordPress-dashboard naar 'Instellingen' en selecteer 'Permalinks'.

Stap 2: Kies de gewenste URL-structuur voor je WordPress-site.

Als je de permalink van een bericht wilt aanpassen moet je het volgende doen:

Stap 1: Ga naar berichten

Stap 2: Klik op bewerken

Stap 3: Selecteer het URL-extensie veld

Stap 4: Schrijf een nieuwe permalink

Stap 5: Maak voor de zekerheid een redirect aan van de vorige URL naar de nieuwe. Zo blijft je website gezond!

Wat is een permalink in WordPress?

Een permalink, of permanente link, is de URL die naar een specifieke pagina of bericht op je website leidt. Standaard zouden permalinks in WordPress er zo uit kunnen zien: http://www.boost-brothers.nl/?p=123. Deze vorm is niet alleen visueel minder aantrekkelijk, maar biedt ook minder optimalisatiemogelijkheden voor zoekmachines zoals Google. Een betere optie zou een beschrijvende en SEO-vriendelijke permalink zijn, zoals: http://www.boost-brothers.nl/naam-van-het-bericht.

Wat is de beste linkstructuur voor SEO-optimalisatie?

Google waardeert relevante en zo kort mogelijke URL-structuren. Google wilt uiteindelijk ook hun budget zo efficiënt mogelijk verdelen en makkelijk te indexeren URL's helpen daarbij.

vandaar dat deze vaak prioriteit krijgen en een hogere waardering.

Over de auteur

Hallo, ik ben Stan Vreuls, de oprichter van Boost Brothers online marketing. Sinds 2015 ben ik actief in de online marketingwereld. Mijn passie voor dit vak heeft me gedreven om te blijven leren en resultaatgericht te zijn. Ik ben gespecialiseerd in SEO en streef ernaar om meetbare resultaten te behalen voor mijn klanten. Mijn aanpak is analytisch en klantgericht. Ik geloof sterk in de kracht van online marketing om bedrijven te laten groeien en zich te onderscheiden. 

Laten we samenwerken aan jouw online succes!
Vraag gratis marketingscan aan!
boost brothers

Contact

Stan Vreuls
Molenbeekstraat 12D
6131 EG Sittard
info@boost-brothers.nl
06 25584715
KVK: 85191388
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram