boost brothers

Anchor tekst

Geschreven Door:
boost-brothers
januari 13, 2024

Anchor tekst, ook bekend als ankertekst, verwijst naar de woorden binnen een hyperlink, een klikbaar stukje tekst op een webpagina. Wanneer je op zo'n hyperlink klikt, opent automatisch een nieuwe webpagina in je browser. Door een specifieke woordcombinatie in deze anchor tekst klikbaar te maken, kan de gerelateerde pagina een hogere SEO-waarde en relevantie verkrijgen voor die specifieke termen. SEO, dat staat voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie), omvat technieken om je website zo te optimaliseren dat deze beter vindbaar wordt in zoekmachines. Anchor teksten dienen niet alleen een SEO-doel maar verbeteren ook de bruikbaarheid (usability) van een website. Bijvoorbeeld, het gebruik van een specifieke woordcombinatie zoals 'SEO Stappenplan' als anchor tekst is effectiever voor SEO dan een algemenere oproep zoals 'Meer weten over intern linken? Klik hier'. Dit verhoogt de relevantie van de achterliggende pagina voor die specifieke woordcombinatie, wat essentieel is voor een effectieve SEO-strategie.

Anchor tekst voor gebruiksvriendelijkheid

Voor de gebruiker is het veel overzichtelijker en duidelijker wanneer er gebruik wordt gemaakt van een beschrijvende anchor tekst. Dit is niet alleen aan te raden op webpagina's, maar ook in nieuwsbrieven of PDF-bestanden. Het gebruik van een effectieve anchor tekst is ook essentieel bij het hanteren van backlinks - links van andere websites naar jouw site, die een fundamenteel onderdeel vormen van Google's algoritme en je positie in de zoekresultaten beïnvloeden. Evenzo zijn interne links, die binnen je eigen website navigeren, cruciaal voor de structuur en gebruiksvriendelijkheid van je site.

Interne en externe links

Bij het toepassen van zowel backlinks als interne links is het belangrijk om aandacht te besteden aan een passende anchor tekst. Echter, waakzaamheid is geboden om over-optimalisatie te voorkomen. De Google Penguin-update heeft namelijk strenge maatregelen tegen 'anchor link spam'. Dit houdt in dat het overmatig en onnatuurlijk gebruik van specifieke anchor teksten die bedoeld zijn om zoekmachinerangschikkingen te manipuleren, streng wordt bestraft. Een evenwichtige en authentieke benadering is dus van essentieel belang voor een succesvolle SEO-strategie.

Veelgestelde vragen over anchor tekst

Wat is een Anchortekst?

Anchor tekst

Anchor tekst, eveneens bekend als ankertekst, duidt op de specifieke woorden die gebruikt worden in een hyperlink.

Wat zijn interne links op een website?

Een interne link is een link op je website die je van de ene pagina naar een andere pagina brengt, binnen dezelfde website. Dus, als je op zo'n link klikt, blijf je op dezelfde site, maar ga je naar een andere pagina.

Over de auteur

Hallo, ik ben Stan Vreuls, de oprichter van Boost Brothers online marketing. Sinds 2015 ben ik actief in de online marketingwereld. Mijn passie voor dit vak heeft me gedreven om te blijven leren en resultaatgericht te zijn. Ik ben gespecialiseerd in SEO en streef ernaar om meetbare resultaten te behalen voor mijn klanten. Mijn aanpak is analytisch en klantgericht. Ik geloof sterk in de kracht van online marketing om bedrijven te laten groeien en zich te onderscheiden. 

Laten we samenwerken aan jouw online succes!
Vraag gratis marketingscan aan!
boost brothers

Contact

Stan Vreuls
Molenbeekstraat 12D
6131 EG Sittard
info@boost-brothers.nl
06 25584715
KVK: 85191388
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram